Wat is Orthopedische Manuele Therapie?mill's manipulatie manuele therapie

De manueel therapeut helpt mensen met klachten aan de wervelkolom (bv nekpijn of rugpijn) en andere gewrichten (bv heup, knie, enkel, pols, schouders).
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en behoort tot de reguliere geneeswijzen en verschilt hierin met andere specialismen die ook “kraken”.Wij kijken niet alleen naar een lokaal probleem, maar naar verschillende factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van klachten.
Wij proberen de oorzaak van uw klachten te vinden en te behandelen in plaats van de symptomen te bestrijden.


Het grootste verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie zit in de extra kennis  en vaardigheden die wij als manueeltherapeut hebben verworven.
Wij hebben meer kennis van diagnostiek, welke testen betrouwbaar zijn en welke niet, maar ook welke oorzaken klachten kunnen hebben en hoe die te herkennen zijn. Hierdoor kan er sneller een gericht behandelplan worden gemaakt en daardoor gerichter behandeld worden.

 
Waarvoor kunt u bij ons terecht?

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen.
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten
  • Langdurige enkelklachten na verzwikking
  • Second opinion als uw klachten na behandeling elders niet over zijn.

wervelkolom
De wervelkolom centraal

Wanneer er ergens in de wervelkolom een blokkade ontstaat, bijvoorbeeld door een stijve lage rug, dan kan dit ergens anders in het bewegingsapparaat  (pijn-) klachten veroorzaken.
Om beter te kunnen bewegen met minder pijn worden speciale manueel therapeutische technieken gebruikt, daarbij wordt bijvoorbeeld druk uitgeoefend op een wervel of gewricht.
Pijnlijk is dit vrijwel nooit. Mensen ervaren het vaak als verlichting van de pijn.
De wervelkolom is door middel van zenuwen, spieren en gewrichten verbonden met armen en benen, waardoor behandeling van de wervelkolom vaak verbetering geeft van klachten in armen en benen.  Zo kan het zijn dat u pijn heeft in de hamstrings (achterzijde bovenbeen) of kuit en dat behandeling van de wervelkolom verbetering geeft in uw been.

Nog een stapje verder

Naast het opheffen van blokkades in gewrichten, houden wij ons ook bezig met het manueel therapeutisch beweeglijker maken van spieren en zenuwen.
Als een gewricht te veel beweegt dan zal dit met stabiliserende oefeningen getraind worden, zowel in de praktijk, als thuis.
Het is nodig om te achterhalen waarom de klachten zijn ontstaan. Komt het door uw houding tijdens het (bureau-) werk? Beweegt u onvoldoende? Belast u uw rug verkeerd of te veel?
Zijn er andere gewrichten of spierketens verantwoordelijk voor de klachten?
Met het antwoord op deze vragen kunnen wij samen werken aan uw herstel en voorkomen dat uw klachten in de toekomst terug komen.

Soms is het nodig om de hulp in te roepen van andere (para-) medische disciplines, zoals huisarts, orthopeed, podotherapeut of logopedist.

Werkwijze

U heeft geen verwijsbrief meer nodig voor de manuele therapeut. Indien u een aandoening heeft die voorkomt op de zogenaamde “chronische lijst Borst”, heeft u wel een verwijzing nodig.


De huisarts blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Wij zullen de huisarts indien nodig informeren.

Manuele therapie valt bij de aanvullende verzekering onder het kopje fysiotherapievergoedingen en niet onder alternatieve therapieën.
Kijk altijd goed in uw verzekeringspolis hoe het zit met uw verzekering.

Neem bij uw eerste bezoek altijd uw identiteitsbewijs, zorgpas en eventueel de verwijzing van uw huisarts of specialist mee.

Wij zijn beiden geregistreerd in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging Manuele Therapie (NVMT) en het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF).